A1.2.1. Inwestycje w dywersyfikację działalności

Zdobądź do 90% dofinansowania z Krajowego Planu Odbudowy

Dla kogo?

DLA SEKTORA MŚP

Nabór wniosków

II nabór:
18 lipca - 3 października 2024

Poziom dofinansowania

do 90% w ramach de minimis

A1.2.1.Inwestycje dla przedsiębiorstw w produkty, usługi i kompetencje pracowników oraz kadry związane z dywersyfikacją działalności

Dotacje z Krajowego Planu Odbudowy (KPO) dla branży horeca, targowej, turystycznej oraz kulturalnej i sportowej.

Wielkimi krokami zbliża się termin ogłoszenia nowej formy wsparcia dla przedsiębiorstw, która będzie finansowana ze środków Krajowego Planu Odbudowy. 

Celem konkursu, skierowanego do mikro, małych i średnich przedsiębiorstw są działania mające na celu unowocześnienie lub zmianę profilu dotychczasowej działalności prowadzonej w sektorach: hotelarstwo,  gastronomia, turystyka lub kultura, czyli sektorach najbardziej dotkniętych pandemią COVID-19 w Polsce.

Wsparcie przeznaczone jest dla przedsiębiorstw, które w latach 2020 lub 2021 odnotowały spadek obrotów w wysokości co najmniej 30%, liczonych rok do roku. Jeśli działalność została zawieszona w 2020 roku na dłużej niż 6 miesięcy, spadek obrotów w 2021 jest porównywany do 2019 r.

Wnioski mają być oceniane na bieżąco, maksymalnie do 14 dni od złożenia.

JAK WSPÓŁPRACA Z NAMI MOŻE POMÓC W ZDOBYCIU DOTACJI Z KRAJOWEGO PLANU ODBUDOWY (KPO)?

Od 16 lat skutecznie pomagamy przedsiębiorcom, instytucjom publicznym i ich pracownikom w realizacji nowych inwestycji, projektowaniu nowych produktów i usług oraz podnoszeniu kompetencji. Wspierając naszych klientów zawsze dbamy o efektywne wykorzystanie zewnętrznych źródeł finansowania – dotacji unijnych i innych programów pomocowych.

Pomożemy Państwu od pierwszego kroku… po ostatni, jaki wybierzecie i będzie wpisywał się Państwa potrzeby.

JAKIE WARUNKI TRZEBA SPEŁNIĆ, ŻEBY OTRZYMAĆ DOTACJĘ DLA FIRM DLA BRANŻY HORECA, TARGOWEJ, TURYSTYCZNEJ ORAZ KULTURALNEJ I SPORTOWEJ.

ilustracja przedstawiająca literkę q

CO ZYSKUJESZ DZIĘKI DOTACJI NA INWESTYCJE W DYWERSYFIKACJĘ DZIAŁALNOŚCI DLA BRANŻY HORECA, TARGOWEJ, TURYSTYCZNEJ ORAZ KULTURALNEJ I SPORTOWEJ?

Dotacja umożliwi wprowadzenie nowatorskich rozwiązań i usług, co wyróżni firmę na rynku, zwiększając jej atrakcyjność w oczach klientów.

Środki z dotacji pozwolą na rozszerzenie asortymentu produktów lub usług, przyciągając nowe segmenty rynku i zwiększając satysfakcję stałych klientów.

Inwestycje w nowe technologie i procesy, sfinansowane z dotacji, mogą znacząco poprawić wydajność i obniżyć koszty operacyjne.

Inwestowanie w innowacje i rozwój świadczy o dynamizmie i nowoczesności firmy, co pozytywnie wpływa na jej reputację.

strzałka w lewo

JAKIE KOSZTY MOŻESZ SFINANSOWAĆ W RAMACH DOTACJI NA DYWERSYFIKACJĘ?

znaczek zakręconej strzałki

Umów się na na bezpłatną konsultację już dziś!

A1.2.1. INWESTYCJE W DYWERSYFIKACJĘ DZIAŁALNOŚCI - NAJWAŻNIEJSZE INFORMACJE

Poziom dofinansowania wartości projektu

18 lipca - 3 października 2024

II nabór wniosków

50 000,00 zł

Minimalna wysokość dotacji

540 000,00 zł

Maksymalna wysokość dotacji

600 000,00 zł

Maksymalna wartość kosztów kwalifikowalnych

NASZE SUKCESY

1 052 811 147, 95 zł

Wartość pozyskanych dotacji

278

Dofinansowanych projektów ze środków UE w latach 2015-2022

780

Klientów z całej Polski

Obserwuj nas

NAJCZĘŚCIEJ ZADAWANE PYTANIA

Jakie zmiany wprowadzono w II naborze wniosków z KPO A1.2.1?

W II naborze wniosków dla branży HoReCa z KPO A1.2.1 wprowadzono istotne zmiany, które mają ułatwić aplikowanie i zwiększyć szanse na uzyskanie dofinansowania, a wśród nich:

 

  • Zmiana kryteriów PKD:
    Usunięto wymóg głównego kodu PKD związane z sektorem HoReCa, turystyką lub kulturą.
  • Dokumentacja:
    Wnioskodawcy będą musieli przedłożyć dokumenty potwierdzające wpis do rejestrów/ewidencji już po podpisaniu umowy o wsparcie.
  • Pozwolenia na realizację:
    Obowiązek dostarczenia dokumentów/uprawnień do projektu przeniesiono na etap po złożeniu wniosku.
  • Nowe kryterium punktujące:
    Dodano punktację za realizację przedsięwzięcia w ramach HoReCa, turystyki lub kultury, z możliwością posiadania wielu kodów PKD.
  • Elastyczność w alokacji: Alokacja środków na regiony i województwa może zwiększyć się po pierwszym naborze.

Kto będzie operatorem programu?

Wsparcie w ramach naboru będzie przyznawane przez wybranego wcześniej Operatora, który odpowiedzialny będzie za proces przyjmowania, oceny oraz docelowego udzielenia wsparcia finansowego dla przedsiębiorców z danego regionu. Docelowo funkcjonować będzie 5 operatorów, który będą odpowiadać za udzielanie wsparcia dla firm prowadzących działalność na obszarze poszczególnych regionów (w nawiasie podano optymalną liczbę przedsięwzięć MŚP dla danego regionu):

  • Region 1 - województwa kujawsko-pomorskie, pomorskie, zachodniopomorskie: Polska Fundacja Przedsiębiorczości (843) 
  • Region 2 - województwa mazowieckie, podlaskie, warmińsko-mazurskie: Towarzystwo Inwestycji Społeczno-Ekonomicznych S.A. (793)
  • Region 3 - województwa lubelskie, małopolskie, podkarpackie, świętokrzyskie: Małopolska Agencja Rozwoju Regionalnego S.A. (785)
  • Region 4 - województwa łódzkie, opolskie, śląskie: Fundusz Górnośląski Spółka Akcyjna (673)
  • Region 5 - województwa dolnośląskie, lubuskie, wielkopolskie: Fundacja Kaliski Inkubator Przedsiębiorczości (706)

Po co branży HoReCa dywersyfikacja działalności?

Dywersyfikacja działalności w branży HoReCa otwiera przedsiębiorstwu nowe ścieżki do sukcesu, pozwalając mu skutecznie reagować na dynamicznie zmieniające się trendy rynkowe i potrzeby klientów. W sektorze charakteryzującym się intensywną konkurencją, dywersyfikacja nie tylko może wyróżnić firmę na tle konkurentów, ale także zapewnić dodatkowe źródła przychodu, co jest kluczowe między innymi w kontekście sezonowości branży. Dywersyfikacja w branży HoReCa może również przyczynić się do zwiększenia elastyczności przedsiębiorstwa w reagowaniu na nieprzewidziane wydarzenia. Firmy, które potrafią szybko dostosować swoją ofertę, będą lepiej przygotowane do radzenia sobie z takimi wyzwaniami, minimalizując ryzyko biznesowe.

 

Dywersyfikacja w branży HoReCa to strategiczny krok w kierunku rozwoju przedsiębiorstwa, zwiększenia jego konkurencyjności i zbudowania mocnej pozycji na rynku. Jest to klucz do osiągnięcia stabilności finansowej, zwiększenia widoczności marki i budowania trwałych relacji z klientami. W połączeniu z możliwością sfinansowania działań z zakresu dywersyfikacji działalności w formie dotacji, omawiany konkurs stanowić będzie doskonałe narzędzie do rozwoju firmy w obliczu zmieniającego się otoczenia gospodarczego.

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

portret kobiety w ciemnej sukience i z naszyjnikiem

Julia Ratajewska

Starsza specjalistka ds. Relacji z klientem biznesowym i partnerami

T: +48 533 360 947

SPRAWDŹ INNE MOŻLIWOŚCI POZYSKANIA DOFINANSOWANIA